Spațiu Curajos
Queer Café funcționează pe principiile unui „spațiu curajos”. Recunoaștem că nu toate spațiile pot și vor fi sigure pentru toată lumea, tot timpul, și că nu este posibil să garantăm o siguranță absolută pentru toți. Însă putem conveni asupra unor principii care creează un mediu în care oamenii pot crește și învăța, având în același timp bunăstarea protejată.
Într-un spațiu curajos, le cerem tuturor celor care ne trec pragul să fie deschiși și vulnerabili, să invite și să accepte criticile constructive, să fie sinceri, să prezume bunele intenții ale celorlalți și să recunoască faptul că discuțiile inconfortabile pot fi un catalizator al schimbării.
Limbi vorbite
Deși comunicăm în română, engleză și rusă, majoritatea persoanelor care participă la evenimente nu sunt vorbitori nativi ai uneia dintre aceste limbi. De aceea, este important să vorbiți clar și rar, să fiți dispuși să repetați ceea ce ați spus și să aveți răbdare pentru a oferi traducere. Este esențial să investim timp în a ne înțelege unii pe alții, chiar dacă acest lucru necesită efort și răbdare.
Respect
Vă rugăm să acordați atenție deplină persoanei care are cuvântul (permisiunea de a vorbi). Când suntem pasionați de un subiect, putem fi tentați să întrerupem, dar încercați să nu vorbiți peste ceilalți. Fiți conștienți de cât timp ocupați într-o discuție și asigurați-vă că toți cei care doresc să vorbească au oportunitatea de a o face; dacă ați vorbit deja, întrebați dacă altcineva dorește să intervină înainte de a lua din nou cuvântul și lăsați să treacă un moment de liniște pentru a oferi spațiu celor care vor să se exprime.
Fiți atenți la limbajul pe care îl folosiți, utilizați pronumele adecvate și fiți responsabili în utilizarea înjurăturilor și a termenilor peiorativi. Folosirea insultelor pentru a jigni pe cineva este inacceptabilă. La Queer Café, vorbim limbajul respectului.
Respectul nu ar trebui să fie condiționat de înțelegere; dacă cineva are o identitate pe care nu o înțelegeți, încercați mai întâi să oferiți respect și să căutați să înțelegeți ulterior.
Tratați toate persoanele cu bunătate, empatie și respect, indiferent de identitatea de gen, orientarea sexuală, rasa, etnia, abilitățile sau orice altă caracteristică.
Ai grijă de tine
Deși este important să oferiți sprijin altora, este la fel de important să vă sprijiniți și pe voi înșivă. Asigurați-vă că beți suficientă apă și mâncați pentru a putea să vă bucurați de activități. Dacă vă simțiți copleșiți, nu ezitați să vă retrageți din spațiu. Cunoașteți-vă propriile limite pentru a rămâne în siguranță și bine.
Nu judecăm
Promovăm un mediu sex-pozitiv și non-judicativ. Înțelegem că multe decizii sunt personale și sunt influențate de factori diverși. Prin urmare, nu judecăm pe alții pentru acțiunile lor, atâta timp cât acestea nu dăunează altora.
Dreptul de a pasa și a pleca
Nu sunteți obligat să vorbiți sau să contribuiți în niciun moment. Puteți alege să nu răspundeți unei provocări. Dacă discuțiile care au loc devin dificile pentru dumneavoastră, nu sunteți obligat să rămâneți
Consimțământ și limite personale
Este important să respectăm limitele persoanelor atunci când vine vorba de contact fizic, subiecte pe care nu doresc să le abordeze sau informații personale. Când îți exprimi propriile limite, asigură-te că știi cum vei răspunde dacă acestea sunt încălcate; de exemplu, „Va trebui să mă retrag dacă continui să aduci în discuție acest subiect.”
Consimțământul și respectul pentru limite ar trebui să fie baza fiecărei interacțiuni. Consimțământul înseamnă că o persoană este de acord cu ceva din alegere proprie și are atât libertatea, cât și capacitatea de a face acea alegere. A pune presiune sau a șantaja pe cineva până când spune „da” nu reprezintă consimțământ.
Întotdeauna obține consimțământ explicit înainte de a iniția orice contact fizic.
Zero toleranță pentru harțuire și atac sexual
Hărțuirea sexuală este orice formă de comportament nedorit de natură sexuală, care încalcă demnitatea unei persoane și creează un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.
Hărțuirea sexuală poate fi verbală: glume sau aluzii sexuale, complimente legate de aspectul sau corpul unei persoane, strigături sau apeluri de stradă, răspândirea de zvonuri despre viața sexuală a unei persoane.
Hărțuirea sexuală poate fi non-verbală: cumpărarea de cadouri romantice, blocarea drumului cuiva, urmărirea unei persoane.
Hărțuirea sexuală poate fi fizică: atingerea unei persoane în mod inadecvat, apropierea excesivă sau frecarea de o persoană.
Hărțuirea sexuală poate include chiar și două persoane care vorbesc despre conținut sexual cu care ambele sunt confortabile, dar acest lucru poate crea un mediu incomod pentru cei din jur.
La evenimentele Queer Cafe, hărțuirea sexuală nu este tolerată sub nicio formă, iar noi încurajăm atât victimele, cât și martorii să se adreseze personalului Queer Cafe pentru a raporta orice incident de hărțuire sexuală, care va fi tratat cu seriozitate.
Agresiunea sexuală este atingerea sexuală a unei persoane fără consimțământul acesteia. În caz de agresiune sexuală, participantul va fi exclus imediat de la eveniment și nu va mai putea participa la niciun alt eveniment Queer Cafe.
Zero Toleranță pentru discriminare
Orice formă de discriminare, cum ar fi sexismul, homofobia, transfobia, rasismul, ableismul sau orice altă formă de prejudecată, nu va fi tolerată sub nicio formă.
Asumări
Toți intrăm într-un spațiu cu prejudecăți conștiente și inconștiente care ne influențează modul în care interacționăm cu ceilalți. Adesea, nu suntem conștienți de prejudecățile noastre și nu realizăm cum ne afectează comportamentul. Multe prejudecăți sunt bazate pe presupuneri; presupunem că știm informații despre o persoană pe baza genului, religiei, naționalității, expresiei etc. Este întotdeauna mai bine să întrebi cu respect decât să presupui.
Ia-ți timpul necesar pentru a asculta experiențele și perspectivele altora, în special ale celor din comunități marginalizate. Fii deschis să înveți și să înțelegi puncte de vedere diferite.
Respectă și învată pronumele
Oamenii folosesc diferite pronume pentru a se referi la ei înșiși. Nu presupuneți genul persoanelor și întrebați despre pronumele lor (cum ar fi ei, zie, ea, el etc.). Greșelile se pot întâmpla, dar nu tolerăm utilizarea intenționată a unui nume sau pronume greșit. Dacă observați că cineva folosește un nume sau pronume greșit pentru altcineva și vă simțiți confortabil, încercați să corectați această greșeală.
Confidențialitate
Confidențialitatea acoperă multe domenii diferite. Fiecare persoană are dreptul să își împărtășească poveștile personale la evenimentele Queer Cafe, iar noi toți trebuie să păstrăm aceste informații confidențiale. O parte a confidențialității include și realizarea de fotografii sau videoclipuri la eveniment; asigurați-vă că toți cei dintr-o fotografie/video sunt de acord ca acestea să fie distribuite înainte de a le partaja.
Respectați intimitatea și confidențialitatea indivizilor. Discutarea oricărui subiect care a avut loc la Queer Café fără consimțământul persoanelor implicate este interzisă. Nu faceți „outing” pentru persoanele care vin la Queer Cafe în alte spații decât Queer Cafe.
Utilizarea responsabilă a camerei foto/video
Nu faceți fotografii și videoclipuri persoanelor care poartă panglici roșii, acestea nu doresc să apară în imagini/video.
Dacă nu doriți să apăreți în fotografii și videoclipuri, purtați o panglică roșie pe care o puteți găsi la intrarea în Queer Cafe. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru imaginile care au fost realizate cu dumneavoastră dacă nu purtați semnul distinctiv care indică faptul că nu sunteți de acord să apăreți în fotografii și videoclipuri.
Fii susținător, nu da vina pe vicime
Țineți cont că persoanele care trec prin momente dificile nu poartă vinovăția pentru asta. Nu au nevoie să li se spună ce să facă, au doar nevoie de sprijin. Oferiți sprijin și încurajare celor care se confruntă cu provocări sau discriminare. Stați în solidaritate cu comunitățile marginalizate și lucrați activ pentru egalitate și justiție.
Păstrează curățenia
În spațiul fizic, urmăm „regula taberei”, adică să lăsăm un spațiu așa cum l-am găsit: vă rugăm să luați gunoiul cu voi, să puneți capacele înapoi pe markere și să ajutați la reorganizarea spațiului dacă mobilierul a fost mutat, dacă sunteți în stare.
Asigurați-vă că lăsați Queer-Café-ul curat și ordonat. Nu lăsați resturi de gunoi sau mâncare, aruncați-le la coș. Puneți mobilierul în locul în care l-ați găsit. Respectați locul și sortați gunoiul.
Consumul de droguri și alcool
Unul dintre principiile evenimentelor Queer Cafe este non-judecata: nu judecăm pe alții pentru acțiunile lor care nu dăunează altora.
Acest principiu se aplică și consumului de alcool și droguri. Un astfel de comportament nu este stigmatizat atâta timp cât nu afectează participarea activă la eveniment, bunăstarea celorlalți participanți și respectarea acestui Cod de Conduită.
A fi sub influența alcoolului sau a drogurilor nu va constitui o scuză sau un factor atenuant în cazul în care încalci Codul de Conduită.
Când vine vorba de agresiunea sexuală, este important de menționat că o persoană intoxicate nu poate da consimțământ, așadar, implicarea într-o activitate sexuală cu o persoană beată sau drogată echivalează cu agresiune sexuală.
În final, fiți conștienți de legislația locală privind consumul de alcool în spațiile publice și utilizarea drogurilor recreative.
Fumatul
Este interzis fumatul/vaparea în interior, inclusiv IQOS. Fiți conștienți că fumul din interior va activa alarma de incendiu.
Trigger atenționări
Fiecare persoană are dreptul să își împărtășească experiențele; atât cele pozitive, cât și cele negative. Ne dorim să echilibrăm dreptul tău de a împărtăși cu bunăstarea celor care ascultă. Un avertisment pentru conținut sensibil este o declarație făcută înainte de a împărtăși un conținut potențial deranjant. Pentru a oferi un avertisment corespunzător, trebuie să categorisiți potențialul declanșator. De exemplu, Timo vorbește despre experiența lor acasă, care implică violență domestică, iar Timo începe cu „Avertisment pentru violență domestică” și face o pauză, lăsând timp celor care nu doresc să audă restul să părăsească spațiul.
Anunțați-ne dinainte dacă este posibil să fiți declanșați de conținutul respectiv. Nu este întotdeauna posibil să știm ce ar putea declanșa pe cineva, iar dacă din greșeală deranjăm pe cineva, ne puteți anunța pentru a ne asigura că acea persoană va fi verificată.
Politică
Aici avem persoane din diferite țări, așa că fiți conștienți că anumite discuții pot fi declanșatoare. Justificarea sau aprobarea acțiunilor violente este inacceptabilă.
Control parental
Copiii sub 14 ani, chiar și însoțiți de părinți, nu au voie la evenimente care se desfășoară după ora 22:00.
Intenția vs Impactul
Așa cum s-a menționat deja, recunoaștem beneficiul discuțiilor incomode și invităm critica constructivă ca parte a creșterii noastre. Dacă primiți critică pentru o acțiune sau pentru ceva ce ați spus, este important să vă concentrați pe impactul pe care l-ați avut, mai degrabă decât pe intenția voastră. Impactul se referă la rezultatul acțiunilor sau inacțiunilor voastre; intenția se referă la faptul dacă acest impact a fost intenționat sau nu. Este întotdeauna important să ascultăm impactul acțiunilor noastre, chiar și atunci când nu le-am intenționat.
Cere scuze
Dacă ai spus ceva care nu a fost perceput bine de un alt participant, doar cere-ți scuze. Uneori, toți facem sau spunem lucruri care pot răni pe altcineva. Te rugăm să eviți să subestimezi sentimentele celorlalți spunând că a fost doar o glumă sau că nu ai avut intenții rele. Doar cere-ți scuze și mergi mai departe. De multe ori, poate fi tentant să spui cât de rău te simți pentru că ai greșit sau cât de greu îți este să înțelegi corect. Încearcă să eviți acest lucru, deoarece poate face ca cealaltă persoană să se simtă responsabilă pentru a te consola.
Vorbește împotriva nedreptății
Dacă fiți martor sau experimentați orice formă de hărțuire, discriminare sau nedreptate, vorbiți și raportați imediat organizatorilor sau personalului. Tăcerea doar perpetuează răul.
Dacă aveți nevoie să discutați despre o situație care s-a întâmplat la Queer Cafe, în care ați fost agresat sau drepturile v-au fost încălcate, vă rugăm să vorbiți cu personalul.De asemenea poți completa acest report form, și noi te vom contacta.
Fiți conștienți de legislația locală și vă încurajăm să raportați orice infracțiune direct la 112.